Το ροκ ενώνει τους λαούς

08/02/2020
Το ροκ ενώνει τους λαούς
Θανάσης Πολυκανδριώτης

Η σειρά συναυλιών που ξεκίνησε από το Αμφιθέατρο της Λίμνης των Τιράνων συνεχίζεται στο Gazi Music Hall της Αθήνας στις 8 Φεβρουαρίου και στο Principal Club στη Θεσσαλονίκη στις 13 Φεβρουαρίου 2020.

Πρόκειται για μια μουσική σύμπραξη Ελλήνων και Αλβανών καλλιτεχνών με σκοπό τη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Σε πρώτη φάση, το δημοφιλές αλβανικό γκρουπ «Οι Τρείς Σωματοφύλακες» – που το απαρτίζουν οι πολύ γνωστοί μουσικοί Elton Deda – Redon Makashi και Aleksandër Gjoka- με τη συνδρομή της Συμφωνικής Ορχήστρας Ραδιοτηλεόρασης της γειτονικής χώρας, φιλοξένησαν τον Χρήστο Δάντη στο Αμφιθέατρο της Λίμνης της αλβανικής πρωτεύουσας, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.500 θεατές.

Τώρα, στο Gazi Music Hall (Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου) και στο Principal Club της Θεσσαλονίκης (13 Φεβρουαρίου) η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υποδέχεται του «Τρεις Σωματοφύλακες». Μαζί τους ο Χρήστος Δάντης με προσκεκλημένο τον συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Θανάση Πολυκανδριώτη.

Εκ μέρους των «Τριών Σωματοφυλάκων», ο Elton Deda δήλωσε: «Η συναυλία στα Τίρανα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η μουσική δεν χωρίζει, αλλά ενώνει τους λαούς. Οι αλβανοί ακροατές υποδέχθηκαν τον Δάντη με πολύ μεγάλη θέρμη και ο ίδιος εξέφρασε την τεράστια ικανοποίηση του. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και στην Ελλάδα, οι κοινές μας συναυλίες θα γνωρίσουν παρόμοια υποδοχή και ότι οι αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα, θα δουν κάτι διαφορετικό και πρωτόγνωρο. Όσο για τους φίλους μας τους Έλληνες τους διαβεβαιώνουμε ότι θα ζήσουν μια αξέχαστη συναυλία».

Ποιο είναι το μήνυμα αυτών των συναυλιών για τον Δάντη; «Αυτό που κάναμε στα
Τίρανα και θα δείτε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα δείγμα σύμπνοιας των δυο λαών, γιατί η μουσική δεν έχει σύνορα, πατρίδα, διαβατήρια κι εγώ θα το στηρίξω αυτό. Οι συναυλίες στην Ελλάδα, θα είναι κι αυτές υψηλού επιπέδου και θα δείτε κάτι που δεν το περιμένετε…»

Τέλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, που έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Αλβανία,
δηλώνει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεργαστώ με μουσικούς από την Αλβανία σε αυτή την πρωτότυπη παράσταση. Η μουσική είναι μία και οφείλει να ενώνει τους λαούς και να γαληνεύει τις ψυχές. Τα Βαλκάνια έχουν απίστευτο μουσικό πλούτο και η σύμπραξη του ελληνικού διακριτού μπουζουκιού με τις μουσικές της Αλβανίας, μόνο να ενώσουν μπορούν».

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αλβανικής πρεσβείας στην
Αθήνα και μέρος των εσόδων θα διατεθεί στους πληγέντες του μεγάλου σεισμού της 26ης Νοεμβρίου του 2019 στην Αλβανία.

© all rights reserved Polykandriotis.gr