ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

O Θανάσης Πολυκανδριώτης πραγματοποιεί από το 1993, σεμινάρια Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης σε Ωδεία, Μουσικά Σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα σεμινάρια χωρίζονται σε κύκλους (4, 6 ή 8). Απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο εκτελεστή λαϊκών μουσικών οργάνων. Ανάλογα με το ύφος του σεμιναρίου, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης επιλέγει συμμετέχοντες καθηγητές – σολίστ, από τα παραδοσιακά μας όργανα.

Ο κύκλος των σεμιναρίων μπορεί να περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

IMG_4705
IMG_4670

1. Γνωριμία με το όργανο και η ανατομία του
2. Περιποίηση του οργάνου
3. Πένα και χορδές (Ασκήσεις)
4. Αλλαγή χορδών και κούρδισμα
5. Σωστή τοποθέτηση δεξιού και αριστερού χεριού
6. Γνωριμία με τις νότες σε όλες τις χορδές (Ασκήσεις)
7. Κλίμακες που χρησιμοποιούνται στην λαϊκή μουσική μας
8. Όλες οι συγχορδίες σε τρεις θέσεις (Ανάλυση και ασκήσεις)
9. Ασκήσεις δεξιοτεχνίας
10. Διπλοπενιά, τρέμουλα, αρπίσματα (Ασκήσεις)
11. Διάφορα στυλ παιξίματος (Τραγούδια)
12. Το δικό σου ταξίμι (Αυτοσχεδιασμοί)
13. Ασκήσεις ύφους μεγάλων δασκάλων του οργάνου
14. Αλλαγές λαϊκών δρόμων (Ασκήσεις τεχνικής)

15. Ρυθμοί λαϊκών τραγουδιών
16. Σύνθεση λαϊκών τραγουδιών
17. Ιστορία και μορφολογία της λαϊκής μουσικής
18. Διδαχή τρόπων τραγουδιού πάνω σε λαϊκούς δρόμους
19. Οργανογνωσία, Ελληνικά μουσικά όργανα
20. Μουσικά σύνολα
21. Δισκογραφία Ελλήνων δημιουργών
22. Συντήρηση του οργάνου
23. Λαϊκή αρμονία
24. Ενορχήστρωση
25. Συσχέτιση ήχων βυζαντινών με τους λαϊκούς δρόμους
26. Εισαγωγή στη λαϊκή μουσική παράδοση
27. Μουσική δεξιότητα
28. Ο λαϊκός πολιτισμός σε πέντε περιόδους

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

«Σεμιναριακά μουσικά προγράμματα στα σωφρονιστικά καταστήματα.»

Ιούνιος 2012

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, έχοντας διανύσει αρκετά χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης και έχοντας διοργανώσει σεμιναριακά μαθήματα σε μεγάλους εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας, ωδεία, σχολικά συγκροτήματα, Πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.α. Με την ιδιότητά του σαν ειδικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη βαθμίδα του λέκτορα, έχει ετοιμάσει έναν κύκλο μαθημάτων για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Μετά από την πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων του Θανάση Πολυκανδριώτη σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, στην Αυλώνα και στον Κορυδαλλό, διαπιστώθηκε πως οι κρατούμενοι με μεγάλο ενθουσιασμό αντιμετώπισαν και τη μουσική αλλά εκδήλωσαν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μουσικά όργανα. Ορμώμενος από την αντίδραση αυτή των κρατουμένων έχει επιμεληθεί 2 θεματικών ενοτήτων, που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των κρατουμένων, θα τους παρακινήσουν να ασχοληθούν με ένα αντικείμενο όπως η μουσική και το βασικότερο από όλα είναι το γεγονός πως θα τους δοθεί μια εναλλακτική

πρόταση για επαγγελματική αποκατάσταση αφού αποφυλακιστούν. Επιπλέον, η ενασχόλησή τους με τη μουσική θα τους δώσει μια νέα προοπτική μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, θα μπορούν να απασχολούνται τις ελεύθερες ώρες τους, να μελετούν ομαδικά και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Η 1 η θεματική ενότητα αφορά την εκμάθηση λαϊκών μουσικών οργάνων. Καθηγητές μουσικών οργάνων, σολίστες και βιρτουόζοι του είδους, θα εισάγουν τους ενδιαφερόμενους στον κόσμο της μουσικής. Κιθάρα, τζουράς, μπαγλαμάς, βιολί, κλαρίνο, κρουστά, τραγούδι – φωνητική θα τους δώσουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες πτυχές της προσωπικότητάς τους, να ασχοληθούν με κάτι
καινούριο και να μάθουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο, ευκαιρία που δεν είχαν μέχρι τώρα.

Η 2 η θεματική ενότητα αφορά την κατασκευή και συντήρηση μουσικών οργάνων. Μια τέχνη καθόλου κορεσμένη στις μέρες μας και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Μια ενασχόληση που θα μπορούσε να προαχθεί σε επαγγελματική σταδιοδρομία. Θα μάθουν από την αρχή μέχρι το τέλος, όλα τα στάδια χειροποίητης κατασκευής των μουσικών οργάνων και θα ζωντανέψει από τα χέρια τους το δικό τους δημιούργημα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ITU Turkish Music State Conservatory)

Το Δεκέμβριο του 2019, η Σχολή Τουρκικής Μουσικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU Turkish Music State Conservatory), προσκάλεσε το Θανάση Πολυκανδριώτη να κάνει ένα σεμινάριο στο οποίο παρουσίασε την οικογένεια του μπουζουκιού, το τρίχορδο, το τετράχορδο, το τζουρά και το μπαγλαμά στους φοιτητές του Πανεπιστήμιου.

© all rights reserved Polykandriotis.gr