Γεννήθηκα στο Αιγάλεω. Κατάγομαι από μουσική οικογένεια και πνευματικός μου δάσκαλος είναι ο πατέρας μου Θόδωρος Πολυκανδριώτης.
Έπαιζα μόνο κιθάρα για μένα και τους φίλους μου στο σχολείο. Δεν είχα πιάσει ποτέ το μπουζούκι στα χέρια μου. Κάποιες φορές έπαιξα κιθάρα και με επαγγελματίες όπως το νεανικό συγκρότημα JUNIOR στο κλαμπ «Χρυσή Αράχνη» στο Αιγάλεω.
Ξεκίνησα την καλλιτεχνική μου πορεία στον Πύργο της Ηλείας στο Κατάκολο, με το συγκρότημα του Γιάννη Κατσιμίχα. Μαζί ήταν και ο συνθέτης και κλαρινίστας Δημήτρης Τζάρας. Τον χειμώνα ήμουν στο λαϊκό κέντρο (σχολείο) «Κεφάλας» στην Κοκκινιά δίπλα στον Απόστολο Καλδάρα, την Σεβάς Χανούμ, τον Γεράσιμο Κλουβάτο, τον Μιχάλη Μενιδιάτη, την Φούλη Δημητρίου, τον Τάκη Σούκα και πολλούς άλλους.
Δούλεψα τη χειμερινή σαιζόν με τον Πάνο Γαβαλά, τη Ρία Κούρτη, το Στράτο Διονυσίου και την Άννα Μπέλλα στου Τζίμη του Χοντρού στην οδό Αχαρνών. Ήμουν δίπλα στον Στέλιο Ζαφειρίου ο οποίος με δίδαξε πολλά και είναι αυτός που με έβαλε στη δισκογραφία.
Μπήκα στο χώρο της σύνθεσης και τα πρώτα μου τραγούδια τα ερμήνευσαν ο Νίκος Γιουλάκης, η Ανθούλα Αλιφραγκή και άλλοι. Το 1967 έκανα το πρώτο μου σουξέ το «Ζηλεύω ζηλεύω» με τον Πάνο Γαβαλά και τη Ρια Κούρτη.
Συμμετείχα στο 90% της ελληνικής δισκογραφίας, με σπουδαίες συνεργασίες και πρώτες εκτελέσεις όπως: Μικρά Ασία και Βυζαντινό Εσπερινό του Α. Καλδάρα, το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, Τα τραγούδια της Χαρούλας, Τα τραγούδια μας, Καλημέρα Ήλιε του Μ. Λοΐζου, Μικρές πολιτείες, Όταν ανθίζουν πασχαλιές, του Στ. Κουγιουμτζή, Ο Δρόμος, Λουκιανού νεκρικοί διάλογοι, Γοργόνες και μάγκες, του Μ. Πλέσσα, Σκληρός Απρίλης του `45 και Αθανασία του Μ. Χατζιδάκι, Σταυρός του Νότου του Θ. Μικρούτσικου, Ρεζέρβα και Τραπεζάκια έξω με το περίφημο Μακρύ ζεϊμπέκικο του Νίκου, του Δ. Σαββόπουλου, Ανατολή και Μπαλάντες του Μ. Θεοδωράκη, Κέντρο διερχόμενων του Ν. Μαμαγκάκη, Θεσσαλικός κύκλος του Γ. Μαρκόπουλου, Το Παρών (ορχηστρικό) του Α. Πάνου και πολλά άλλα. Τα χρόνια αυτά και μέχρι σήμερα δεν σταμάτησα να γράφω τα τραγούδια μου τα οποία τραγούδησαν οι: Πάριος, Βοσκόπουλος, Στρ. Διονυσίου, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Μητροπάνος, Διαμάντη, Στανίση, Γλυκερία, Χριστιάνα, Πουλόπουλος, Κλωναρίδης, Αδαμαντίδης, Πλούταρχος και πολλοί άλλοι.
Στη Ρώμη και στη Νάπολι, στα στούντιο της RCA με την ομώνυμη συμφωνική ορχήστρα, ηχογράφησα δύο L.P (δίσκους) με τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου. Την ίδια χρονιά με τη Μαρινέλλα πήγαμε στο Λονδίνο και έπαιξα με τη συμφωνική ορχήστρα του BBC στο Λονδίνο αλλά και με τους «Αθηναίους» όπου συνόδευσα την Μαρινέλλα και τη Νάνα Μούσχουρη σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Με κάλεσε ο Χατζιδάκις και ερμήνευσα τον Σκληρό Απρίλη του `45 υπό την διεύθυνσή του, ένας δίσκος ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία.
Συνεργάζομαι αποκλειστικά με τον Γιάννη Πάριο στην δισκογραφία στις πίστες νυχτερινών κέντρων όπως Νεραΐδα, Δειλινά, Φαντασία, Διογένη, Ζυγό, Στόρκ, στην δισκογραφία, και στις συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γράψαμε μαζί περισσότερα από 70 τραγούδια επιτυχίες όπως Τα πήρες όλα, Και λέγε λέγε, Τα μάζεψα τα πράγματα, Τα βάσανα μου, Τελειώσαμε λοιπόν, Άντε στην υγεία της, Παράπονο μου κ.λ.π.
Πάω Παρίσι και βρίσκω τον Jacques Plait μάνατζερ του Τζο Ντασέν και στο studio CBE 95 de la rue Championnet ηχογραφώ μαζί του το τραγούδι Γαρίφαλο στ` αυτί.
Πήρα μέρος σε συναυλίες σε Αμερική – Καναδά – Αυστραλία στα θέατρα Madison Square Garden Center, Opera House, Palladium Theatre, John F. Kennedy Center for the Performing Arts, Santa Monica Civic Auditorium, Avery Fisher Hall Lincoln Center, Pasadena Civic Auditorium California.
Ξεκινώ τις δικές μου εμφανίσεις ως συνθέτης και σολίστας στο πάλκο και σε συναυλίες.
Πάω στη Βουδαπέστη στο «ΗUNGAROCONCERT» και στον μάνατζερ Ferenc Cenazi και παρουσιάζω για πρώτη φορά την ιδέα μου για την συνύπαρξη του μπουζουκιού με τα συμφωνικά έγχορδα.
Οι Ούγγροι δείχνουν ενδιαφέρον για το μπουζούκι μου και με καλούν αμέσως στο θέατρο Duna Palota στη Βουδαπέστη στην επέτειο της εθνικής τους εορτής να παίξω δυο τραγούδια δικά μου και τον πρώτο χορό του Brahms με την περίφημη Grand Gypsy Concert Orchestra αποτελούμενη από 100 μουσικούς
Περιοδεία στο Βόρειο Καναδά στο Vancouver, στο Edmonton και το Calgary
Έλαβα μέρος στο διεθνές 15th Annual Vancouver Folk Music Festival at Jericho Beach Park όπου συμμετείχαν 147 συγκροτήματα από όλο τον κόσμο και πήραμε την τρίτη θέση στην τελική κατάταξη.
Σε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Τιτάνια παρουσιάζω την Σχολή Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης «Θανάσης Πολυκανδριώτης». Στο πάνελ ήταν ο πατέρας μου Θεόδωρος Πολυκανδριώτης, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ο όποιος χαρακτηριστικά είπε « …θα ήθελα να έβλεπα και τους Χαλκιάδες και άλλους να μιμούνται την προσπάθεια των Πολυκανδριωτών όχι για αυτούς τους ίδιους αλλά για τον τόπο μας».
Έχω συνεργαστεί με τα Ωδεία Φ. Νάκας, Ν. Σκαλκώτας, Ωδείο Τέχνης Γ. Φακανά, Ωδείο Δ. Τουρναβίτη Ν. Πεντέλη, Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, τα Δημοτικά Ωδεία Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Αχαρνών, Λαμίας και Κρανιδίου, το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, τα Λύκεια Μοσχάτου και Γαλατσίου, το γενικό Λύκειο Βαρθολομιού, τα μουσικά σχολεία Καβάλας, Ρόδου, Σιάτιστας και άλλα.
Για πρώτη φορά έπαιξα δικές μου συνθέσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «Αίθουσα Φίλων της Μουσικής» με 65 τσιγγάνικα βιολιά, την περίφημη HUNGARIAN GYPSY ORCHESTRA. Τότε ηχογράφησα το δίσκο THANASSIS POLYKANDRIOTIS HUNGARIAN GYPSY CONCERT ORCHESTRA με συνθέσεις δικές μου και κομμάτια από την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής.
Έλαβα μέρος στο ROM SOM – GYPSY WORLD FESTIVAL που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη μαζί με παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όπως τον Szakcsi Lakatos Bela, τους Gypsy Kings, τον Stéphane Grappelli και άλλους. Την ίδια χρονιά στη Βουδαπέστη ηχογραφώ 11 από τους 21 χορούς του Brahms με την περίφημη FAILONI ORCHESTRA of the HUNGARIAN STATE OPERA το CD BRAHMS & BOUZOUKI.
Το δημιούργησα το πρώτο Μουσικό Σύνολο Μπουζουκιών και το ονομάζω « ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ».
Στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού με τη Συμφωνική της Όπερας της Βουδαπέστης, την «STATE OPERA SYMPHONIC», παρουσιάζω το Κονσέρτο για Μπουζούκι και Ορχήστρα Νο 1, σύνθεση δική μου και 10 χορούς του Brahms.
Συναυλία στα Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη, με τη Συμφωνική της Όπερας της Βουδαπέστης, την «STATE OPERA SYMPHONIC», παρουσιάζω το Α` μέρος Κονσέρτο για μπουζούκι και ορχήστρα Νο1, στο Β` μέρος τέσσερις (1ος 4ος 5ος 8ος) από τους 21 χορούς του Brahms και τέσσερις δικές μου συνθέσεις: Τελειώσαμε λοιπόν, Τα πήρες όλα, Κι έλεγες, Στου φεγγαριού την αγκαλιά.
Συναυλία στη Λισσαβώνα «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με το μπουζούκι» στο Anfiteatro Na Doca με 7 μπουζούκια και λαϊκή ορχήστρα.
Κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο – μέθοδος μπουζουκιού από τις εκδόσεις Φ. Νάκας με τίτλο «Είναι εύκολο να μάθεις μπουζούκι».
Δυο διαφορετικές συναυλίες, Αννόβερο ΕΧΡΟ 2000 στο θέατρο Beat box με την FAILONI CHAMPER ORCHESTRA OF THE HUNGARIAN STATE OPERA. Στο πρώτο μέρος παίχτηκε το Κονσέρτο για μπουζούκι Νο 1 και 4 από τους 21 χορούς του Brahms, στο δεύτερο μέρος η Μαρία Πολυκανδριώτη ερμήνευσε δυο παραδοσιακά Oυγγρικά κομμάτια και δικά μου τραγούδια.
Στο θέατρο ARENA έπαιξα σε μια Ελληνική βραδιά με την συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, του Μουσικού Συνόλου μπουζουκιών «Οι Επόμενοι», λαϊκής ορχήστρας, του Πέτρου Γαϊτάνου και της Μαρίας Πολυκανδριώτη.
Δίδαξα τα μαθήματα Μουσική Δεξιότητα και Μουσικά Σύνολα στα ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας.
Ηχογραφώ στα Τίρανα με την συμφωνική της ραδιοτηλεόρασης το CD «Σαν άλλοτε αλλά σήμερα» με συνθέσεις των Σουγιούλ, Αττίκ, Μωράκη, Γούναρη, Χιώτη, με διευθυντή ορχήστρας τον Ανδρέα Πυλαρινό και ενορχηστρωτή τον Κλέμεντ Μάρκου.
Την 25η Μαρτίου έδωσα συναυλία με τη συμφωνική ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης των Τιράνων, στην Όπερα των Τιράνων με διευθυντή ορχήστρας τον Ανδρέα Πυλαρινό, στα πλαίσια της εθνικής μας εορτής.
Ιδρύω το Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας Πολιτισμού «ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ» και το μουσικό σύνολο 40 μπουζουκιών με πρώτες συναυλίες στις 6/7/& 11 Μαΐου 2004 ένα αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι με το έργο Σκληρός Άπριλης του `45 και με κορυφαίο γεγονός την τιμητική συμμετοχή μας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.
Είμαι Ειδικός Επιστήμονας στη βαθμίδα του Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα στο τμήμα νηπιαγωγών.Από το 2005 είμαι στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για την αναγνώριση και ένταξη όλων των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων στην εκπαίδευση.
«Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής» έδωσα εξετάσεις και πήρα το πτυχίο μου «Ειδικό Αρμονίας» με άριστα παμψηφεί.
Ανήκω στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ ως μόνιμος εκτελεστής «μπουζουκίστας» και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιώ σεμινάρια για την λαϊκή μουσική παράδοση στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης τα οποία φιλοξενούνται στην ΕΡΤ.
‘Εδωσα συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το Μουσικό σύνολο 30 Επόμενων μπουζουκιών, την Γλυκερία, τον Μανώλη Καρπάθιο στο κανονάκι και την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου. Η συναυλία η οποία διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε CD.
Στο Skampa International Theatre στο Elbasan στην Αλβανία έδωσα συναυλία με μικρή συμφωνική νέων με δικές μου συνθέσεις αλλά και παραδοσιακά της χώρας υπό την διεύθυνση του Sulejman Balza.
Και ώρα Ελλάδος 2 το μεσημέρι στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο, η Ελένη Ανδριόλα στην ρυθμική γυμναστική διαγωνίστηκε με το μουσικό κομμάτι μου Στου φεγγαριού την αγκαλιά.
Πραγματοποίησα μαζί με 27 μπουζούκια μια ακόμα σπουδαία εμφάνιση στο Shanghai Concert Hall, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ με αφορμή τα εγκαίνια του Ελληνικού περιπτέρου στη Σαγκάη.
Βραβεύτηκα με το Ετήσιο Διεθνές Βραβείο Εθνικής Μουσικής «Maestro International», μαζί με τους Mircea Ardeleanu Ρουμανία) τσέμπαλο, και Ljubisa Pavkovic(Σερβία) ακορντεόν, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε σολίστες από τα Βαλκάνια.
Παρουσίασα στον Ιανό τη «Λαϊκή Αρμονία» το πρώτο βιβλίο που προσπαθεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην Ελληνική μουσική βιβλιογραφία όσον αφορά στις μεθόδους για την εναρμόνιση των λαϊκών δρόμων. To βιβλίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως κατάλληλο για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Από τις εκδόσεις Φ. Νάκας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία: «Θανάσης Πολυκανδριώτης Είναι εύκολο να μάθεις μπουζούκι» επανέκδοση με cd – «Θανάσης Πολυκανδριώτης για μπουζούκι με ταμπλατούρα», «Θανάσης Πολυκανδριώτης για πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα» και Κονσέρτο για μπουζούκι Νο 1.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετείχα ως guest μαζί με τον Paco Pena στη συναυλία της Dulce Pontes.
Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού έγινε η σύμπραξη του Ελληνικού ρεμπέτικου με 15 μπουζούκια, του Πορτογαλέζικου fados με την Dulce Pontes και του Ισπανικού flamenco με τον Paco Pena. Μια συναυλία συνάντηση πολιτισμών με τρεις διαφορετικές κουλτούρες της Μεσογείου.
Είμαι στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης όπου για πρώτη φορά γίνονται ανοικτές πρόβες για το κοινό με το μουσικό σύνολο μπουζουκιών «Οι Επόμενοι». Τον Οκτώβριο προς τιμή του Μιχάλη Κακογιάννη πραγματοποίησα συναυλία με 27 μπουζούκια και λαϊκή ορχήστρα, που στο πρώτο μέρος της ερμηνεύσαμε κομμάτια από το Σκληρό Απρίλη ’45 και στο δεύτερο μέρος τα τραγούδια του Κακογιάννη.
Στο θέατρο Badminton πραγματοποίησα την παράσταση με τίτλο «Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και τα 30 μπουζούκια παίζουν και τραγουδούν Γιώργο Ζαμπέτα και Άκη Πάνου» με συντελεστές 30 μπουζούκια και 7μελη ορχήστρα.
Η Διεύθυνση μέσης εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με κάλεσε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας για πέντε σεμινάρια λαϊκής μουσικής. Εξήντα μαθητές από όλα τα μουσικά όργανα έδωσαν συναυλία με την καθοδήγηση μου.
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με δική μου πρωτοβουλία διοργανώνεται η πρώτη Διημερίδα για το μπουζούκι με έκθεση μπουζουκιών, φωτογραφίας, βιβλίων, βραβεύσεις, ομιλίες και συναυλία με δέκα λαϊκά του Μίκη και αποσπάσματα από τον Σκληρό Απρίλη του `45 του Μάνου Χατζιδάκι παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη. Στην Διημερίδα συζητήθηκε η προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη του μπουζουκιού στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco.
Έδωσα συναυλία στο Εθνικό Θέατρο της Κούβας καλεσμένος της Κυπριακής Πρεσβείας. Στην συναυλία συμπράξαμε με τον διάσημο κιθαρίστα Pancho Amat και τους μουσικούς του.
Στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνεχίζω με τη δεύτερη ημερίδα για το μπουζούκι με έκθεση μπουζουκιών, ομιλίες και συναυλία αφιέρωμα στον Μανώλη Χιώτη. Στην ημερίδα ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος ανακοίνωσε την ένταξη του μπουζουκιού στην πρώτη τάξη στο πρώτο μουσικό ίδρυμα της χώρας.