ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

16/12/2012
ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Θανάσης Πολυκανδριώτης

Το μπουζούκι στην Κούβα.

O συνθέτης και σολίστας Θανάσης Πολυκανδριώτης με τους μουσικούς του καλεσμένοι

της Κυπριακής Πρεσβείας της Κούβας

έδωσαν μια παράσταση στις 16 Δεκεμβρίου 2012 στο Εθνικό Θέατρο της Αβάνας

Στα πλαίσια της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της προεδρίας της, η Κυπριακή Πρεσβεία προσκάλεσε το συνθέτη και σολίστα Θανάση Πολυκανδριώτη για μια συναυλία με ήχους Ελλάδας και Κύπρου.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2012 στη μεγάλη αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου της Κούβας, χωρητικότητας 2.000 ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αίθουσα παραχωρήθηκε για πρώτη φορά στην Κυπριακή Πρεσβεία από τον Υπουργό Πολιτισμού της Κούβας. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό ως μια προσφορά της Κυπριακής Πρεσβείας προς το κουβανικό κοινό για να γνωρίσει την ελληνική μουσική.

Το ρεπερτόριο που είχε ετοιμάσει ο συνθέτης περιελάμβανε γνωστά ορχηστικά κομμάτια αλλά και τραγουδιστικό μέρος με τραγούδια από το κλασικό λαϊκό και έντεχνο ρεπερτόριο των σπουδαιότερων Ελλήνων συνθετών όπως Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο κ.α

Ο Πολυκανδριώτης – γνωστός για τους πειραματισμούς του στο μπουζούκι με συμφωνικές ορχήστρες αλλά και με διασκευές για την ορχήστρα των 40 μπουζουκιών του – είχε εντάξει στη συναυλία «διαφορετικές» μουσικές όπως τον πρώτο χορό του Brahms, το Asturias, το Κονσέρτο του Αράνχουεθ αλλά και Κυπριακά κομμάτια.

Tη συναυλία παρακολούθησε ο Rafael Bernal Υπουργός Πολιτισμού της Κούβας, οι Πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου και άλλων χωρών καθώς και τα επιτελεία των Πρεσβειών τους.

Έκπληξη αποτέλεσε η μουσική σύμπραξη και οι αυτοσχεδιασμοί με τον Pancho Amat τον πιο διάσημο Κουβανό κιθαρίστα τόσο στη σύνθεση του Θανάση Πολυκανδριώτη «Τα μάζεψα τα πράγματα» όσο και στο Κουβανέζικο παραδοσιακό Quantanemera. Ο Pancho Amat είναι γνήσιος πρεσβευτής της παραδοσιακής κουβανέζικης son μουσικής, οποία είναι ένα κράμα Ισπανικής κιθάρας και αφρικάνικων κρουστών και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη της Λατινοαμερικάνικης μουσικής σκηνής.

Το παρακλάδι της η γνωστή μας salsa είναι πλέον διαδεδομένη παγκόσμια.

O Αmat είναι ο εκπρόσωπος της κιθάρας tres παγκοσμίως.  Η κιθάρα tres είναι η παραδοσιακή κουβανέζικη τρίχορδη κιθάρα και χαρακτηρίζει με τα ακούσματά της όλη την παραδοσιακή μουσική της Κούβας.  Ο Pancho Amat  έχει εφαρμόσει θεωρία και τεχνική της τζαζ επάνω σε ένα καθαρά παραδοσιακό και αυτοδίδακτο όργανο. Η ομοιότητα της tres με το μπουζούκι είναι ότι το κούρδισμά της μπορεί να είναι σαν του μπουζουκιού με την αφαίρεση της χορδής ντο του μπουζουκιού.

© all rights reserved Polykandriotis.gr