ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η εκπαίδευση των λαϊκών οργάνων στη χώρα μας είναι ελλιπής γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν την πήρε στα σοβαρά. Ο αγώνας για καλύτερη μουσική παιδεία είναι μεγάλος και δύσκολος όχι όμως ακατόρθωτος. Με όπλο μουτην αγάπη που βλέπω στους νέους και πορεύομαι ασταμάτητα. Από το 1993 που ίδρυσα τη Σχολή Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης ξεκίνησα τη μεγάλη και επίπονη προσπάθεια εκπαίδευσης των νέων γύρω από τη Λαϊκή Μουσική Παράδοση του τόπου μας και ειδικά για το μπουζούκι. Έτσι αποφάσισα να γράψω μια σειρά βιβλίων κατάθεση ψυχής στις νέες γενιές.

Το 1999 κυκλοφορώ το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Είναι εύκολο να μάθεις μπουζούκι».

Είναι μια πολύ απλή αλλά ουσιαστική μέθοδος εκμάθησης του μπουζουκιού.

Το 2008 επανεκδίδεται με την ένθεση ενός CD.

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Θανάσης Πολυκανδριώτης για πιάνο – αρμόνιο – κιθάρα» είναι μια συλλογή τραγουδιών την οποία επιμελήθηκε ο Τόλης Κόκκινος. Τα 23 τραγούδια μου τα οποία υπάρχουν στο βιβλίο σε παρτιτούρες, είναι και αυτά μια κατάθεση στους νέους για να διαβάσουν και να μάθουν σωστά την πρώτη εκτέλεση του κάθε κομματιού.

Το τρίτο βιβλίο μου έχει τίτλο «Θανάσης Πολυκανδριώτης για μπουζούκι με ταμπλατούρα»

Τον Μάιο του 2009 κυκλοφορώ το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο μου με τίτλο «Λαϊκή Αρμονία», ένα σημαντικό εργαλείο για όλους τους νέους μουσικούς συγκερασμένων και μη οργάνων. Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην Ελληνική μουσική όσο αφορά την μέθοδο για την εναρμόνιση των λαϊκών δρόμων. Απευθύνεται σε μία ευρύτατη γκάμα Ελλήνων και ξένων μουσικών- αφού το βιβλίο είναι δίγλωσσο – που θέλουν να γνωρίσουν την λαϊκή και παραδοσιακή μας μουσική. Το βιβλίο είναι επίσημα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Τον Δεκέμβριο του 2012 παρουσιάζω το βιβλίο «Κονσέρτο για μπουζούκι Νο 1» με το σκορ της συμφωνικής ορχήστρας.

Τα βιβλία μου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Φ. Νάκας και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το δίκτυο των καταστημάτων του ανά την Ελλάδα. Πληροφορίες στο www.nakas.gr


Μέσα από την ιδιότητα αυτή του δασκάλου και μετά από αρκετά χρόνια αγώνα τολμώ να πω ότι κάτι καλό αρχίζει να γίνετε σε αυτόν τον τομέα. Ήδη το μπουζούκι από τον Οκτώβριο του 2014 θα διδάσκεται στο Ωδείο Αθηνών. Θεωρώ επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί από την πολιτεία Ακαδημία Ελληνικής Μουσικής.


Θανάσης Πολυκανδριώτης

 

Βιβλία

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΛΑΪΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΪΟΥ 2009